Sundgata 14: Myrvanggården

Helge og Julius Myrvang bygde Myrvanggården i 1927, på eiendommen Solbakke, som var skilt ut fra Sundgaarden. Arkitekt og byggmester var Axel Bjørnstad fra Feiring. I 1897 var Sundgata 12 bygd på øverste del av Solbakke, og Sundgata 14 ble bygd foran denne.

Huset er bygd diagonalt skjevt for å passe til tomta som smalner oppover mot Sundtoppen. Dette var en vanskelig oppgave for byggmesteren, og han skal ha uttalt at han ikke ville bygd et sånt hus en gang til. Huset er i reisverk, har 4 etasjer og grunnflaten er på ca. 100 kvadrat. Det har vært drevet næring i 1. etasje, og i 2.etasje har det vært både næring og boliger. I de to øverste etasjene har det for det meste vært utleieboliger. I dag er det bare 1. etasje som brukes til nærings-virksomhet.

Odd Myrvang overtok gården sammen med sin mor, Maren, i 1981. Det ble gjennomført en omfattende rehabilitering av huset, både innvendig og utvendig. Hus fra den tiden Myrvanggården ble bygget hadde gjerne lite isolasjon i veggene, så det var kalde hus. Under rehabiliteringen ble tak og vegger etterisolert, og ødelagt treverk ble erstattet. Også utvendig ble det utført et stort arbeid med skraping og maling, og huset fikk ny farge.

Myrvanggården har huset mange typer butikker/virksomheter, blant annet bokhandel, kolonial, fisk og kjøtt, leker, gullsmed, dameklær, frisør, solstudio og takstforretning. En periode var det snackbar i bygget, og softisen der var populær.

Nåværende eier er Chriss Brohaug.

Hendelser og minner

Den tida Helge Myrvang drev med leker, brukte han til dels inventar fra andre typer forretninger. Dermed kunne lekene være utstilt i kjøledisker, og lekene hang også tett i tett oppunder taket. Da brukte han en stav med krok for å få ned lekene når de skulle selges.

Han hadde godt lag med ungene, og var god til å fortelle historier. Det var ikke alltid ungene hadde penger å handle for, men de fikk være i butikken og kikke allikevel.

En gang spurte han ei jente:

«Har du penger å handle for?»

Jenta: «Nei. Har du?»

«Ja».

Jenta: «Da kan vi handle for dom da».

En mann skulle kjøpe bursdagspresang til kona. Helge viste han den ene varen etter den andre, men kunden var ikke fornøyd.

«Hva med en sånn da, den må vel være fin?»

Han pekte på noen trollkjerringer som hang under taket.

«Nei, trollkjerring har jeg hjemme, så det har jeg fra før», svarte mannen.

Flere år malte rødrussen «beskjeder» på vinduene på mange bygg i Sundet. På Myrvanggården ble det et år malt: «Her kan du få kjøpt frosne leker».

Kilder:

  • Neumann: Sundets historie
  • Muntlig, Astrid Myrvang