Sundgata 12: Solbakke

Sundgt. 12 ble bygd i 1897, først som privatbolig til Otilie Andersen. Hun solgte til Helge Myrvang, og huset ble da brukt som næringsbygg en periode. Det har huset både barneklær, skomaker med hesteutstyr, systue, lager og glassmagasin. Bygget hadde først 9 små rom.

I 1987-1994 ble huset restaurert og ombygd til bolig igjen av Odd og Astrid Myrvang. Da var huset nesten 100 år, og det var på tide med restaurering. Det ble en stor jobb. Blant annet måtte hele bakveggen tas ned på grunn av råte, og en periode sto den åpen, med bare en stolpe til å holde taket oppe.

Nåværende eier er Espen Jansen.

Hendelser og minner

En dag kom Fredrik Neumann gående ned fra Sundtoppen, og så Odd og Astrid stå inne i huset med en manglende vegg.

«Signe arbeidet» ropte han til dem, mens han skyndte seg forbi.

Etter det har de alltid sagt det samme til hverandre og ledd når de skulle i gang med en stor jobb.

Helge Myrvang hadde en periode iskremutsalg fra en luke i et vindu i Sundgt. 12. De hadde ikke fryser eller kjøleskap på den tida, så de kjørte med hest og slede til Jønsjøen i Gullverket og hentet store isblokker som ble saget ut av isen på vannet. Disse ble lagt i sagflis i uthuset bak Sundgata 12, og bidro til kjøling sånn at iskrem kunne lages. Helge laget god iskrem, og den var veldig ettertraktet.

Familien Myrvang har funnet Maren Myrvangs kokebok fra Statens Lærerinneskole i husstell.

Statens lærerinneskole i hustell - kokebok (1933) forside

I denne er det iskrem-oppskrifter, og det er ikke usannsynlig at det var disse som ble brukt til å lage iskremen.

Oppskrifter for iskrem

Ifølge denne kokeboka er framgangsmåten for å lage is uten fryser sånn: Du må ha to kar med lokk, der det ene går inni det andre. Dette kalles en isbøtte. Det indre karet fylles med iskrem-masse, og plasseres inni det andre med knust is og salt rundt. Så skal man helst kunne sveive karene rundt, sånn at iskremen fryser jevnt. Kan isbøtta ikke sveives, må man åpne karet med iskrem-masse og røre rundt av og til, ellers vil iskremen danne krystaller, og det smaker ikke så godt.

Man kan skjønne et det er viktig med tett lokk på karet med iskrem-masse, ellers kan saltet sammen med den knuste isen trenge inn til iskrem-massen, og da ender man opp med salt iskrem.

Hvis iskremen må oppbevares før den skal spises, må den også oppbevares i et kar med tett lokk og pakkes inn i en blanding av knust is og salt.

Vil du prøve å lage iskrem uten fryser? Denne oppskriften og framgangsmåten er nok enklere enn den som ble brukt i Sundgata 12: https://www.klikk.no/mat/spise/oppskrift-på-iskrem-uten-fryser-3510654

Kilder:

  • Muntlig, Astrid Myrvang
  • Johanne Sveen/Otilie Ytreberg/Ingrid Rasmussen: Kokebok
  • For Statens Lærerinneskole i husstell